İstiklal Marşımız
Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi
Başkan'ın Mesajı
Merhaba Vatan...
18 Mart Mesajı
Kurucular Kurulu
Yönetim Kurulu
Şehit Asker Ağıdı
Bir Åžehit Åžiiri
Çanakkale Şehitlerine
İlgili Mevzuat
Sitemiz
kişi tarafından ziyaret edilmiştir.
 
 
TERÖRLE MÜCADELE KANUNU (*)   
Ýlgili Mevzuatlar Sayfasýna Dönüþ

Kanun No.:3713

Resmi Gazete :12.04.1991  Sayý: 20843 (Mükerrer)

Kabul Tarihi : 12.04.1991

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

TANIM VE TERÖR SUÇLARI

 

TERÖR TANIMI

MADDE 1 - Terör; baský, cebir ve þiddet, korkutma, yýldýrma, sindirme veya tehdit yöntemlerinden biriyle, Anayasada belirtilen Cumhuriyetin niteliklerini, siyasi, hukuki, sosyal, laik, ekonomik düzenini deðiþtirmek, Devletin ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüðünü bozmak, Türk Devletinin ve Cumhuriyetinin varlýðýný tehlikeye düþürmek, devlet otoritesini zaafa uðratmak veya yýkmak veya ele geçirmek, temel hak ve hürriyetleri yok etmek, Devletin içi ve dýþ güvenliðini, kamu düzenini veya genel saðlýðý bozmak amacýyla bir örgüte mensup kiþi veya kiþiler tarafýndan giriþilecek her türlü eylemlerdir.

Bu Kanunda yazýlý olan örgüt, iki veya daha fazla kimsenin ayný amaç etrafýnda birleþmesiyle meydana gelmiþ sayýlýr.

Örgüt terimi, Türk Ceza Kanunu ile ceza hükümlerini içeren özel kanunlarda geçen teþekkül, cemiyet, silahlý cemiyet, çete veya silahlý çeteyi de kapsar.

 

TERÖR SUÇLUSU

MADDE 2 - Birinci maddede belirlenen amaçlara ulaþmak için meydana getirilmiþ örgütlerin mensubu olup da, bu amaçlar doðrultusunda diðerleri ile beraber veya tek baþýna suç iþleyen veya amaçlanan suçu iþlemese dahi örgütlerin mensubu olan kiþi terör suçlusudur.

Terör örgütüne mensup olmasa dahi örgüt adýna suç iþleyenler de terör suçlusu sayýlýr ve örgüt mensuplarý gibi cezalandýrýlýrlar.

 

TERÖR SUÇLARI

MADDE 3 -Türk Ceza Kanununun 125, 131, 146, 147, 148, 149, 156, 168, 171 ve 172 nci maddelerinde yazýlý suçlar, terör suçlarýdýr.

 

TERÖR AMACI ÝLE ÝÞLENÝLEN SUÇLAR

MADDE 4 -Bu Kanunun uygulanmasýnda;

a) (Deðiþik bent: 13.11.1996-4211 s. Y. m.1) Türk Ceza Kanunu`nun 145, 150, 151, 152, 153, 154, 155, 157, 169 ve 384 üncü maddeleri ile 499 uncu maddesinin ikinci fýkrasýnda yazýlý suçlar,

b) 2845 sayýlý Devlet Güvenlik Mahkemelerinin Kuruluþ ve Yargýlama Usulleri Hakkýnda Kanununun 9 uncu maddesinin (b), (c), (e) bentlerinde yazýlý suçlar,

1 inci maddede belirtilen terör amacý ile iþlendiði takdirde terör suçu sayýlýr.

 

CEZALARIN ARTIRILMASI

MADDE 5 -3 ve 4 üncü maddelerde yazýlý suçlarý iþleyenler hakkýnda ilgili kanunlara göre tayin edilecek þahsi hürriyeti baðlayýcý cezalar veya para cezalarý yarý oranýnda artýrýlarak hükmolunur. Bu suretle tayin olunacak cezalarda, gerek o fiil için, gerek her nevi ceza için muayyen olan cezanýn yukarý sýnýrý aþýlabilir. Ancak þahsi hürriyeti baðlayýcý cezalarda bu sýnýr aðýr hapiste 36, hapiste 25, hafif hapiste 10 yýlý geçemez.

 

AÇIKLAMA VE YAYINLAMA

MADDE 6 -Ýsim ve kimlik belirterek veya belirtmeyerek kime yönelik olduðunun anlaþýlmasýný saðlayacak surette kiþilere karþý terör örgütleri tarafýndan suç iþleneceðini veya terörle mücadelede görev almýþ kamu görevlilerinin hüviyetlerini açýklayanlar veya yayýnlayanlar veya bu yolla kiþileri hedef gösterenler beþ milyon liradan on milyon liraya kadar aðýr para cezasý ile cezalandýrýlýr.

Terör örgütlerinin bildiri veya açýklamalarýný basanlara veya yayýnlayanlara beþ milyon liradan on milyon liraya kadar aðýr para cezasý verilir.

Bu Kanunun 14 üncü maddesine aykýrý olarak muhbirlerin hüviyetlerini açýklayanlar veya yayýnlayanlar beþ milyon liradan on milyon liraya kadar aðýr para cezasý ile cezalandýrýlýr. Yukarýdaki fýkralarda belirtilen fiillerin 5680 sayýlý Basýn Kanununun 3 üncü maddesindeki mevkuteler vasýtasýyla iþlenmesi halinde, ayrýca sahiplerine de; mevkute bir aydan az süreli ise bir önceki ay ortalama fiili satýþ miktarýnýn, aylýk veya bir aydan fazla süreli ise bir önceki fiili satýþ miktarýnýn, yüzde doksaný kadar aðýr para cezasý verilir. Ancak, bu ceza elli milyon liradan az olamaz. Bu mevkutelerin sorumlu müdürlerine, sahiplerine verilecek cezanýn yarýsý uygulanýr.

 

TERÖR ÖRGÜTLERÝ

MADDE 7 -3 ve 4 üncü maddelerle Türk Ceza Kanununun 168, 169, 171, 313, 314 ve 315 inci maddeleri hükümleri saklý kalmak kaydýyla bu Kanunun 1 inci maddesinin kapsamýna giren örgütleri her ne nam altýnda olursa olsun kuranlar veya bunlarýn faaliyetlerini düzenleyenler veya yönetenler beþ yýldan on yýla kadar aðýr hapis ve ikiyüzmilyon liradan beþyüzmilyon liraya kadar aðýr para cezasý, bu örgütlere girenler üç yýldan beþ yýla kadar aðýr hapis ve yüz milyon liradan üçyüzmilyon liraya kadar aðýr para cezasý ile cezalandýrýlýrlar.

Yukarýdaki fýkra uyarýnca meydana getirilen örgüt mensuplarýna yardým edenlere ve örgütle ilgili propaganda yapanlara fiilleri baþka bir suç oluþtursa bile ayrýca bir yýldan beþ yýla kadar hapis ve elli milyon liradan yüz milyon liraya kadar aðýr para cezasý hükmolunur.

Bu yardým; dernek, vakýf, siyasi parti, iþçi ve meslek kuruluþlarýna veya bunlarýn yan kuruluþlarýna ait bina, lokal, büro veya eklentilerinde veya öðretim kurumlarýnda veya öðretim yurtlarýnda veya bunlarýn eklentilerinde yapýlýrsa ikinci fýkradaki cezalarýn iki katý hükmolunur.

Ayrýca; dernek, vakýf, sendika (...) teröre destek olduklarý tespit edildiðinde faaliyetleri durdurulur ve mahkemece kapatýlýr. Kapatýlan bu kuruluþlarýn mal varlýklarýnýn müsaderesine karar verilir.2

Yukarýdaki 2 nci fýkrada belirtilen örgütle ilgili propaganda suçunun 5680 sayýlý Basýn Kanununun 3 üncü maddesinde belirtilen mevkuteler vasýtasý ile iþlenmesi halinde, ayrýca sahiplerine de mevkute bir aydan az süreli ise, bir önceki ay ortalama satýþ miktarýnýn; (...) yüzde doksaný kadar aðýr para cezasý verilir. Ancak, bu para cezalarý yüz milyon liradan az olamaz. Bu mevkutelerin sorumlu müdürlerine, sahiplerine verilecek para cezasýnýn yarýsý uygulanýr ve altý aydan iki yýla kadar hapis cezasý hükmolunur.

 

DEVLETÝN BÖLÜNMEZLÝÐÝ ALEYHÝNE PROPAGANDA

MADDE 8 -(Deðiþik madde: 27.10.1995 - 4126 s. Y. m.1) Türkiye Cumhuriyeti Devletinin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüðünü bozmayý hedef alan yazýlý ve sözlü propaganda ile toplantý, gösteri ve yürüyüþ yapýlamaz. Yapanlar hakkýnda bir yýldan üç yýla kadar hapis ve yüz milyon liradan üçyüzmilyon liraya kadar aðýr para cezasý hükmolunur. Bu suçun mükerreren iþlenmesi halinde, verilecek cezalar paraya çevrilemez.

Birinci fýkrada belirtilen propaganda suçunun 5680 sayýlý Basýn Kanunu`nun 3 üncü maddesinde belirtilen mevkuteler vasýtasý ile iþlenmesi halinde, ayrýca sahiplerine de mevkute bir aydan az süreli ise, bir önceki ay ortalama satýþ miktarýnýn yüzde doksaný kadar aðýr para cezasý verilir. Ancak bu para cezalarý yüz milyon liradan az olamaz. Bu mevkutelerin sorumlu müdürlerine, sahiplerine verilecek para cezasýnýn yarýsý uygulanýr ve altý aydan iki yýla kadar hapis cezasý hükmolunur.

Birinci fýkrada belirtilen propaganda suçunun ikinci fýkrada yazýlý mevkuteler dýþýnda basýlý eser ve sair kitle iletiþim araçlarý ile iþlenmesi halinde, sorumlularý ve ayrýca kitle iletiþim araçlarý sahipleri hakkýnda altý aydan iki yýla kadar hapis, yüz milyon liradan üçyüzmilyon liraya kadar aðýr para cezasý hükmolunur. Ayrýca bu fiilin radyo ve televizyonlar vasýtasýyla iþlenmesi halinde mahkemece ilgili radyo ve televizyon kuruluþunun bir günden on beþ güne kadar yayýndan men`ine karar verilir.

Birinci fýkrada yazýlý fiillerin ikinci ve üçüncü fýkralarda yazýlý kitle iletiþim araçlarý ile iþlenmesi halinde belirlenen ceza üçte birden yarýya kadar artýrýlýr.

 

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

YARGILAMA USULLERÝ

 

GÖREVLÝ MAHKEME

MADDE 9 -Bu Kanun kapsamýn giren suçlarla ilgili davalara Devlet Güvenlik Mahkemelerinde bakýlýr ve bu suçlarý iþleyenler ile bunlarýn suçlarýna iþtirak edenler hakkýnda bu Kanun ve 2845 sayýlý Devlet Güvenlik Mahkemelerinin Kuruluþ ve Yargýlama Usulleri Hakkýnda Kanun hükümleri uygulanýr.

 

AVUKAT TARAFINDAN TEMSÝL VE GÖRÜÞTÜRÜLME

MADDE 10 - (An. Mah.: E.: 1991/18, K.: 1992/20, T.: 31.03.1992 s. Kararýyla iptal)

 

GÖZETÝM SÜRESÝ

MADDE 11 -(18.11.1992 - 3842 s. Y. m.31 ile yür.kld.)

 

TUTANAK DÜZENLEYENLERÝN DÝNLENMELERÝ

MADDE 12 -Bu Kanun kapsamýna giren suçlarýn soruþturmasý sýrasýnda sanýklarýn ve tanýklarýn ifadelerini alan veya olay ve tespit tutanaðý düzenleyen zabýta amir ve memurlarý, zaruret görülmesi halinde duruþmada tanýk olarak dinlenebilirler. (Ýkinci cümle iptal: Ana Mah.ínin 31/3/1992 tarih ve E.:1991/18,K.:1992/20 sayýlý kararý ile.)(1)

 

ERTELEME VE PARAYA ÇEVRÝLME

MADDE 13 -Bu Kanun kapsamýna giren suçlardan dolayý verilen cezalar, para cezasýna veya tedbirlerden birine çevrilemez ve ertelenemez.

(Ek fýkra: 27.10.1995 - 4126 s. Y. m.2)Ancak bu madde hükmü, 8 inci madde uyarýnca verilen mahkumiyet kararlarý için uygulanmaz.

 

MUHBÝRLERÝN HÜVÝYETLERÝNÝN AÇIKLANMAMASI

MADDE 14 -Bu Kanun kapsamýna giren suçlarý ve suçlularý ihbar edenlerin hüviyetleri, rýzalarý olmadýkça veya ihbarýn mahiyeti haklarýnda suç teþkil etmedikçe açýklanamaz.

 

MÜDAFÝ TAYÝNÝ

MADDE 15 - (Birinci fýkra: An. Mah. E.: 1991/18, K.: 1992/20, T.: 31.03.1992 s. kararýyla iptal)

Terörle mücadelede görev alan istihbarat ve zabýta amir ve memurlarý ile bu amaçla görevlendirilmiþ diðer personelin bu görevlerinin ifasýndan doðduðu iddia edilen suçlardan dolayý aleyhlerine açýlan davalarda en çok üç avukat bulundurulur ve bunlara avukatlýk ücreti tarifesine baðlý olmaksýzýn yapýlacak ödemeler, ilgili kuruluþlar bütçelerine konulacak ödenekten karþýlanýr.

(Üçüncü fýkra: An. Mah. E.: 1991/18, K.: 1992/20, T.: 31.03.1992 s. kararýyla iptal)

 

 

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

CEZALARIN ÝNFAZI

 

CEZALARIN ÝNFAZI VE TUTUKLULARIN MUHAFAZASI

MADDE 16 -Bu Kanun kapsamýna giren suçlardan mahkum olanlarýn cezalarý, tek kiþilik veya üç kiþilik oda sistemine göre inþa edilen özel infaz kurumlarýnda infaz edilir.

Bu kurumlarda açýk görüþ yaptýrýlmaz. Hükümlülerin birbirleriyle irtibatýna ve diðer hükümlülerle haberleþmesine engel olunur.

Bu kurumlarda cezasýnýn en az üçte birini iyi halle geçiren hükümlülerden (...) diðer kapalý infaz kurumuna nakledilebilirler.

Bu kanun kapsamýna giren suçlardan tutuklananlar da birinci fýkrada gösterilen þekilde inþa edilmiþ tutukevlerinde muhafaza edilirler. Ýkinci fýkra hükümleri tutuklular hakkýnda da uygulanýr.

 

ÞARTLA SALIVERÝLME

MADDE 17 -Bu Kanun kapsamýna giren suçlardan mahkum olanlardan, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafýndan ölüm cezalarýnýn yerine getirilmemesine karar verilenler 36 yýllarýný, müebbet aðýr hapis cezasýna hükümlüler 30 yýllarýný, diðer þahsi hürriyeti baðlayýcý cezalara mahkum edilmiþ olanlar hükümlülük süresinin 3/4`ünü çekmiþ olup da iyi halli hükümlü niteliðinde bulunduklarý takdirde talepleri olmaksýzýn þartla salýverilirler.

Bunlardan, tutuklu veya hükümlü iken firar edenler veya firara teþebbüs suçundan veya cezaevi idaresine karþý ayaklanma suçundan mahkum edilmiþ bulunanlar ile disiplin cezasý olarak üç defa hücre hapsi cezasý almýþ olanlar, bu disiplin cezalarý kaldýrýlmýþ olsa bile þartla salýverilmeden yararlanamazlar.

Bu Kanun kapsamýna giren suçlardan mahkum olanlar, hükümlerinin kesinleþme tarihinden sonra bu Kanunun kapsamýna giren bir suçu iþlemeleri halinde, þartla salýverilmeden yararlanamazlar.

Bu hükümlüler hakkýnda, 647 sayýlý Cezalarýn Ýnfazý Hakkýnda Kanunun 19 uncu maddesinin bir ve ikinci fýkralarý ile Ek 2 nci maddesi hükümleri uygulanmaz.

 

CEZA VE TUTUKEVÝ ÝNÞAATI

MADDE 18 -16 ncý maddeye göre inþa edilecek ceza ve tutukevleri ile adliye ve zabýta nezarethanelerinin yapýmýnda 2886 sayýlý Devlet Ýhale Kanununun 89 uncu maddesi hükümleri uygulanýr.

 

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

ÇEÞÝTLÝ HÜKÜMLER

 

ÖDÜLLENDÝRME

MADDE 19 -Ýçiþler Bakanlýðýnca belirlenecek, bu Kanun kapsamýna giren suç faillerinin yakalanabilmesine yardýmcý olanlara veya yerlerini yahut kimliklerini bildirenlere 1481 sayýlý Asayiþe Müessir Bazý Fiillerin Önlenmesi Hakkýnda Kanun hükümlerine göre para ödülü verilir.

Ýçiþleri Bakanlýðýnca ödül verilenler hakkýnda koruma tedbirleri alýnýr.

 

KORUMA TEDBÝRLERÝ

MADDE 20 -Terör ve anarþi ile mücadelede görev veren veya bu görevi ifa eden adli, istihbarý, idari ve askeri görevliler, zabýta amir ve memurlarý, Ceza ve Tevkif evleri Genel Müdürü ve Genel Müdür Yardýmcýlarý, terör suçlularýnýn muhafaza edildiði ceza ve tutukevlerinin savcýlarý ve müdürleri, Devlet Güvenlik Mahkemeleri hakim ve savcýlarý ile bu, görevlerinden ayrýlmýþ olanlar ve terör örgütlerinin açýk hedefi haline gelen veya getirilenler ile suçlarýn aydýnlatýlmasýnda yardýmcý olan tanýk ve ihbarcýlar hakkýnda gerekli koruma tedbirleri Devlet tarafýndan alýnýr.

(Deðiþik Fýkra: 10.03.1993 - 3871 s. Y. m.1.)Bu koruma tedbirleri; talep halinde estetik cerrahi yoluyla fizyolojik görünümün deðiþtirilmesi dahil, nüfus kaydý, ehliyet, evlenme cüzdaný, diploma ve benzeri belgelerin deðiþtirilmesi, askerlik iþleminin düzenlenmesi, menkul ve gayrimenkul mal varlýklarýyla ilgili haklarý, sosyal güvenlik ve diðer haklarýn korunmasý gibi hususlarda düzenleme yapýlýr. Korumaya alýnmýþ emekli personelden, meskende korunmalarý mutlak surette zorunlu bulunanlar; görev yaptýklarý Bakanlýk veya Kamu Kurum ve Kuruluþlarýna ait konutlardan Maliye ve Gümrük Bakanlýðýnca rayiç kiralar dikkate alýnarak tespit olunacak kira bedeli ile kiralama esaslarýna göre yararlandýrýlýr.

Bu tedbirlerin uygulanmasýnda, Ýçiþleri Bakanlýðý ile ilgili diðer kurum ve kuruluþlar gerekli her türlü gizlilik kurallarýna uymak zorundadýrlar.

Koruma tedbirleriyle ilgili esas ve usuller Baþbakanlýkça çýkarýlacak bir yönetmelik ile belirlenir.

Yukarýda sayýlanlardan kamu görevlileri, görevlerinden ayrýlmýþ olsalar dahi terör suçlularý tarafýndan kendilerine veya eþ ve çocuklarýnýn canýna vuku bulan bir taarruzu savmak için silah kullanmaya yetkilidirler.

 

YARDIM

MADDE 21 -Memur ve kamu görevlilerinden yurtiçinde ve yurtdýþýnda görevlerini ifa ederlerken veya sýfatlarý kalkmýþ olsa bile bu görevlerini yapmalarýndan dolayý terör eylemlerine muhatap olarak yaralanan, sakatlanan, ölen veya öldürülenler hakkýnda 2330 sayýlý Nakdi Tazminat ve Aylýk baðlanmasý Hakkýnda Kanun hükümleri uygulanýr. Ayrýca;

a) (Deðiþik: 28.02.1995 - 4082 s. Y. m.6.) Malul olanlarla, ölenlerin aylýða müstehak dul ve yetimlerine baðlanacak aylýðýn toplam tutarý, bunlarýn görevde olan emsallerinin almakta olduklarý aylýklardan; emekli olanlarýn terör nedeniyle öldürülmeleri halinde ise, dul ve yetimlerine baðlanacak aylýðýn toplam tutarý ve Kanuna göre kendisine baðlanabilecek emekli aylýðýndan az olamaz. Yaþamak için gereken hareketleri yapamaycak ve baþkasýnýn yardým ve desteðine muhtaç olacak derecede malul olanlar ile ölenlerin dul ve yetimlerine en yüksek devlet memuru aylýðý üzerinden, diðerlerine mevcut aylýklarý üzerinden, 30 yýl hizmet yapmýþ gibi emekli ikramiyesi ödenir. Bu bent hükümlerine göre ilgililere fazla olarak yapýlan ödemeler, faturasý karþýlýðý ilgili sosyal güvenlik kuruluþlarýnca Hazineden tahsil edilir.

b) Yurtiçinde ve yurtdýþýnda kamu konutlarýndan yararlanmakta iken malul olanlarýn kendileri, ölenlerin aylýða müstehak dul ve yetimleri, Kamu Konutlarý Kanununda gösterilen özel tahsisli konutlarda oturanlar hariç olmak üzere, bir yýl süreyle kamu konutlarýndan yararlanmaya devam ederler. Bu süre sonunda kamu konutundan çýkacaklar ile kamu konutundan yararlanmayanlar ve özel tahsisli konutlarda oturanlarýn istekleri halinde ikametgah olarak kullanacaklarý yurtiçindeki taþýnmazýn kira bedeli on yýl süre ile Devletçe karþýlanýr. Yurtdýþýndaki özel tahsisli konutlarda oturanlarýn yurtdýþý kira bedelleri de istekleri halinde bir yýl süre ile Devletçe karþýlanýr.

c) Konut kredisinden istifade bakýmýndan 2559 sayýlý Polis Vazife ve Salahiyet Kanununun Ek 9 uncu maddesinin üçüncü fýkrasýndaki hüküm; malul olanlar ile bunlarýn dul kalan eþi, eþi hayatta deðilse veya evlenmiþ ise çocuklarý hakkýnda da uygulanýr.

d) (Deðiþik: 28.02.1995 - 4082 s. Y. m.6.) Malul olanlar, ölenlerin dul kalan eþleri ve reþit olmayan çocuklarý ile dul ve yetim býrakmadan ölenlerin anne ve babalarý, yurtiçinde Devlet Demiryollarýnda, Denizyollarý Þehir Hatlarýnda ve Belediye toplu taþýt araçlarýnda ücretsiz seyahat ederler.

e) (Ek: 28.02.1995 - 4082 s. Y. m.6) Eksilen vücut organlarý, yurtiçi veya yurtdýþýnda en son teknik usullere göre yapýlmasý mümkün sunileriyle tamamlattýrýlýr ve gerekirse tamir ettirilir veya yenisi yaptýrýlýr.

f) (Ek: 28.02.1995 - 4082 s. Y. m.6) Yurtiçinde tedavileri mümkün olmayanlar, yetkili saðlýk kuruluþlarýnýn raporlarýna istinaden yurtdýþýnda tedavi ettirilirler.

g) (Ek: 28.02.1995 - 4082 s. Y. m.6) Yaþamak için gerekli hareketleri yapmaktan aciz olanlar ile kimsesizler, kamu kurum ve kuruluþlarýna ait, bunlar bulunmadýðý takdirde özel rehabilitasyon ve bakým merkezleri, yurtlar ve huzurevlerinde parasýz olarak veya masraflarý devlet tarafýndan karþýlanmak üzere barýndýrýlýr, baktýrýlýr ve tedavileri yaptýrýlýr.

h) (Deðiþik: 8/7/1999-4404/1 md.) Terörle mücadele görevi ifa ederken yaralanarak veya sakatlanarak haklarýnda 3.11.1980 tarihli ve 2330 sayýlý Nakdi Tazminat ve Aylýk Baðlanmasý Hakkýnda Kanun hükümleri uygulanmýþ olan erbaþ ve erler, yukarýdaki (d), (e), (f) ve (g) bentlerindeki haklardan; ölen erbaþ ve erlerin dul kalan eþleri ve T.C. Emekli Sandýðý dýþýndaki sosyal güvenlik kuruluþlarýna tabi olarak çalýþmayan ve bu kuruluþlardan aylýk almayan kýz çocuklarý, çalýþarak hayatýný kazanamayacak derecede malûl ve muhtaç olan erkek çocuklarý, reþit olmayan çocuklarý ile anne ve babalarý ise, yukarýdaki (d) bendindeki haklardan aynen yararlanýrlar.

ý) (Ek bent: 13.11.1995 - 4131 s. Y. m.1)Terörle mücadeleden dolayý köyleri boþaltýlan üniversite çaðýndaki öðrencilere ve ölenlerin çocuklarýna yüksek öðrenimleri süresince Baþbakanlýkça Sosyal Yardýmlaþma ve Dayanýþmayý Teþvik Fonundan karþýlýksýz burs verilir. Burs verilen öðrenciler hakkýnda 351 sayýlý Yüksek Öðrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Kanununun 15 inci maddesinin ikinci fýkrasý uygulanmaz.

Kendilerine aylýk baðlanan dul ve yetimler; ilgili sosyal güvenlik kurumlarý mevzuatý gereði aylýklarýnýn kesilmesi halinde, bu madde ile verilen diðer haklardan da yararlanamazlar.

 

TERÖRDEN ZARAR GÖREN DÝÐER KÝÞÝLERE YARDIM

MADDE 22 - (Deðiþik: 13.11.1995 -4131 s. Y. m.2)Terör eylemlerinden dolayý yaralananlarýn tedavileri Devlet tarafýndan yapýlýr. Zarar gören, can ve mal kaybýna uðrayan vatandaþlara, Sosyal Yardýmlaþma ve Dayanýþmayý Teþvik Fonundan öncelikle yardým yapýlýr. Bu fondan ilk ve orta öðrenim çaðýndaki þehit çocuklarýnýn öðrenim masraflarý karþýlanýr. Yardýmýn kapsam ve ölçüsü, Fonun mahalli yetkililerince belirlenecek miktarý aþmamak kaydýyla Fon Kurulunca tespit edilir.

 

EK MAD3DE 1 - (Ek: 13.11.1995 - 4131 s. Y. m.)

A) Genel, katma ve özel bütçeli kurum ve kuruluþlarla mahalli idareler ve sermayesinin yarýsýndan fazlasý kamuya ait olan her nevi teþebbüs veya baðlý ortaklýklar, 657 sayýlý Devlet Memurlarý Kanununa tabi memur kadrolarý ile sözleþmeli personel ve sürekli iþçi kadrolarýnýn % 0.5`ini, bu Kanunun 1 inci maddesinde yazýlý terör eylemleri nedeni ve etkisiyle;

a) Þehit olan veya çalýþamayacak derecede malul olan kamu görevlileri ile er ve erbaþlarýn varsa eþlerinin, yoksa çocuklarýndan birisinin, çocuklarý da yoksa kardeþlerinden birisinin veya,

b) Malul olup da çalýþabilir durumda olanlarýn,

Ýstihdamý için ayýrmak ve bu fýkra hükümleri çerçevesinde belirlenecek kiþileri iþe almak veya atamak zorundadýrlar.

Ýçiþleri Bakanlýðý, yukarýdaki fýkra kapsamýna giren kiþileri tespit etmek, bunlardan bir iþe girmek için istekli olanlarýn nitelikleri ile iþ gereklerini göz önüne almak suretiyle, iþe alýnmalarý veya atamalarýnýn yapýlmasý için, durumlarýna uygun kadrosu mevcut olan kamu kurum ve kuruluþlarýna bildirmekle görevlidir. Bu kiþilerin iþe alýnmalarý veya atanmalarý sýrasýnda açýktan atama izni alýnmasý gerekmez. Ancak, ilgililerin sýnav hariç olmak üzere, kadro veya iþin gerektirdiði nitelik, özellik ve þartlarý taþýmalarý zorunludur.

Þehit yakýnlarý ile çalýþabilir durumda olan malullerin istihdamýnda takip edilecek usul ve esaslar; Maliye, Milli Savunma, Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýklarý ile Devlet Personel Baþkanlýðý ve Ýþ ve Ýþçi Bulma Kurumunun görüþleri alýnmak suretiyle, Ýçiþleri Bakanlýðýnca üç ay içerisinde çýkarýlacak bir yönetmelikle belirlenir.

B) Bu Kanunun 1 inci maddesinde yazýlý terör eylemleri nedeni ve etkisiyle;

a) Þehit olan veya çalýþamayacak derecede malul olan kamu görevlileri ile er ve erbaþlarýn varsa eþlerini, yoksa çocuklarýndan birisini, çocuklarý da yoksa kardeþlerinden birisini veya,

b) Malul olup da çalýþabilir durumda olanlarý,

Talep halinde, iþverenler, 50 veya daha fazla iþçi çalýþtýrdýklarý iþyerlerinde (ayný il hudutlarý içinde birden fazla iþyeri bulunanlar için toplam iþçi sayýsý dikkate alýnýr.) % 2 oranýnda, daimi iþçi statüsünde, istihdam ile yükümlüdürler.

Çalýþtýrýlacak bu kiþilerin sayýsýnýn tespitinde daimi iþçi sayýsý esas alýnýr. % 2`nin hesaplanmasýnda yarýma kadar olan kesirler dikkate alýnmaz. Yarým ve daha fazla olanlar tama iblað edilir.

Ýlgili idarelerce, bu fýkra hükümlerine aykýrý hareket eden iþveren veya vekilleri hakkýnda, çalýþtýrmadýðý kiþi baþýna ve çalýþtýrmadýðý her ay için o yýl için tespit edilen asgari ücretin 10 katý para cezasý verilir.

Þehit yakýnlarý ile çalýþabilir durumda olan malullerin iþverenlerce istihdamýnda takip edilecek usul ve esaslar; Milli Savunma ve Ýçiþleri Bakanlýklarýnýn görüþleri alýnmak suretiyle, Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðýnca üç ay içerisinde çýkarýlacak bir yönetmelikle belirlenir. Ýþveren, çalýþtýrmak zorunda olduðu bu kiþileri Ýþ ve Ýþçi Bulma Kurumu aracýlýðý ile saðlar.

 

EK MADDE 2 -(Ek: 29.08.1996-4178 s. Y. m.3) Terör örgütlerine karþý icra edilecek operasyonlarda teslim ol emrine itaat edilmeyerek silah kullanmaya teþebbüs edilmesi halinde kolluk kuvveti görevlileri, failleri etkisiz kýlmak amacýyla doðruca ve duraksamadan hedefe karþý ateþli silah kullanmaya yetkilidirler.

 

BEÞÝNCÝ BÖLÜM

GEÇÝCÝ HÜKÜMLER

 

Geçici Madde 1 - 08.04.1991 tarihine kadar iþlenen suçlar sebebiyle;

a) Verilen ölüm cezalarý yerine getirilmez. Bu durumda olanlar 647 sayýlý Cezalarýn Ýnfazý Hakkýnda Kanunun 19 uncu maddesi hükmüne göre çekmeleri gereken cezalarýnýn on yýlýný,

b) Müebbet aðýr hapis cezasýna hükümlü olanlar çekmeleri gereken cezalarýnýn sekiz yýlýný,

c) Diðer þahsi hürriyeti baðlayýcý cezaya mahkum edilmiþ olanlar hükümlülük süresinin beþte birini,

Çektikleri takdirde iyi halli olup olmadýklarýna bakýlmaksýzýn ve talepleri olmaksýzýn þartla salýverilirler.

Bu sürelerin tayininde hükümlünün tutuklu kaldýðý süreler de hesaba katýlýr.

Bu hükümlüler hakkýnda 647 sayýlý Cezalarýn Ýnfazý Hakkýnda Kanunun Ek 2 nci maddesindeki indirim hükümleri uygulanmaz.

 

Geçici Madde 2 -08.04.1991 tarihine kadar iþlenen suçlar sebebiyle tutuklu olan sanýklardan;

a) Hazýrlýk tahkikatýnda, iddianameye esas olan suçun vasfýna,

b) Son tahkikatta, iddianamede beyan olunan suça veya deðiþen suç vasfýna,

Göre Kanunda belirtilen cezanýn asgari haddi esas alýnmak suretiyle geçici 1 inci maddede belirtilen süreler kadar tutuklu kaldýklarý anlaþýlanlar, Kanunun yürürlüðe girmesinden itibaren otuz gün içerisinde,

1.Hakkýnda kamu davasý açýlmamýþ tutuklu sanýklar savcýlýklarca,

2.Hakkýnda kamu davasý açýlmýþ tutuklu sanýklar ilgili mahkemelerce,

3.Dosyalarý Yargýtayída veya Askeri Yargýtayída bulunanlar ilgili dairesince veya Baþsavcýlýklarýnca,

Salýverilirler.

Haklarýnda kamu davasý açýlacaklar ile daha önce kamu davasý açýlmýþ olan sanýklarýn yargýlamalarý yapýlýr. (...) Yapýlan yargýlama sonunda mahkumiyete iliþkin hükmün kesinleþmesini müteakip haklarýnda Kanunun Geçici 1 inci maddesinde belirtilen þartla salýverilme hükümleri uygulanýr.

 

Geçici Madde 3 -Bu Kanunun yayýmý tarihinden sonra, Geçici 1 inci madde hükümlerinden istifade edecek olanlar, cezaevinin disiplinini bozucu hareketlerinden dolayý disiplin cezasý aldýklarý takdirde, Ceza Ýnfaz Kurumlarý ile Tevkif evlerinin Yönetimine ve Cezalarýn Ýnfazýna Dair Tüzük hükümlerine göre disiplin cezalarý kaldýrýlmadýðý sürece, Geçici 1 inci madde hükümlerinden istifade edemezler.

 

Geçici Madde 4 -08.04.1991 tarihine kadar;

a) (An. Mah.: E.: 1991/15, K.: 1991/22, T.: 19.07.1991 s. Kararý ile iptal.)

b) Türk Ceza Kanununun 125., (...) maddelerine giren suçlarý iþleyenler,

c) Türk Ceza Kanununun ikinci kitabýnýn "Devlet Ýdaresi Aleyhinde Ýþlenen Cürümler" baþlýklý üçüncü babýnda yer alan hükümlere aykýrý hareket edenler ile Bankalar Kanununa aykýrý hareketle bankalardan haksýz ve usulsüz para alanlar, 1918 sayýlý Kaçakçýlýðýn Men ve Takibi Hakkýnda Kanun hükümlerine muhalefet ederek menfaat temin edenler; usulsüz, yolsuz ve gerçek dýþý iþlemlerle ihracat, ithalat ve yatýrým teþvikleri suretiyle vergi iadesi, prim, kredi faiz farký ve benzeri adlarla kamu kaynaklarýndan haksýz menfaat temin edenler, yukarýda belirtildiði þekilde haksýz, usulsüz ve yolsuz olarak saðladýklarý menfaat karþýlýklarý ve bunlarýn fer`ilerini zamanaþýmýna bakýlmaksýzýn ödemedikleri takdirde,

d) Askeri Ceza Kanununun 55, 56, 57, 58 ve 59 uncu maddelerine giren suçlarý iþleyenler,

Hakkýnda bu Kanununun Geçici 1 inci maddesi hükümleri uygulanmaz. Ancak, bu maddede sayýlan suçlar dolayýsý ile verilen ölüm cezalarý yerine getirilmez. Bu hükümlüler hakkýnda;

Ölüm cezasýna hüküm giyenler 20 yýllarýný; müebbet aðýr hapis cezasýna hükümlüler 15 yýllarýný; diðer þahsi hürriyeti baðlayýcý cezalara mahkum edilmiþ olanlar hükümlülük süresinin 1/3 ünü; çektikleri takdirde iyi halli olup olmadýklarýna bakýlmaksýzýn ve talepleri olmaksýzýn þartla salýverilirler.

Bu sürelerin tayininde hükümlünün tutuklu kaldýðý süreler de, hesaba katýlýr.

Bu hükümlüler hakkýnda 647 sayýlý Cezalarýn Ýnfazý Hakkýnda Kanunun Ek 2 nci maddesindeki indirim hükümleri uygulanmaz.

Geçici 2 nci madde (...) ve Geçici 3 üncü madde hükümleri, bu hükümlüler hakkýnda da uygulanýr.

 

Geçici Madde 5 -403 sayýlý Türk Vatandaþlýðý Kanununun 25 inci maddesinin (g) bendi gereðince Türk vatandaþlýðý kaybettirilenlerin bu Kanunun geçici maddeler hükümlerinden istifade edebilmeleri için bu Kanunun yürürlüðe girdiði tarihten itibaren iki yýl içinde yurda giriþlerinde herhangi bir þart aranmaz ve hudut kapýlarýndan giriþleri engellenemez.

 

Geçici Madde 6 -Özel infaz kurumu binalarý inþa edilinceye kadar terör suçundan tutuklu veya hükümlü olanlar diðer infaz kurumlarýnda muhafaza edilir.

 

Geçici Madde 7 -Bu Kanunun 17 nci maddesi hükmü, bu Kanunun yürürlüðe girmesinden sonra bu kanun kapsamýna giren suçlarý iþleyenler hakkýnda uygulanýr.

 

Geçici Madde 8 - Bu Kanunun 21 inci maddesi, 01.01.1968 tarihinden itibaren bu madde þümulüne girenleri de kapsayacak þekilde yayýmý tarihini takip eden aybaþýndan geçerli olarak uygulanýr.

 

Geçici Madde 9 - (An. Mah.: E.: 1991/18, K.: 1992/20, T.: 31.03.1992 s. Kararý ile iptal)

 

YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILAN HÜKÜMLER

MADDE 23 - a) 2 sayýlý Hýyaneti Vataniye Kanunu,

b) 6187 sayýlý Vicdan ve Toplanma Hürriyetlerinin Korunmasý Hakkýnda Kanun,

c) 765 sayýlý Türk Ceza Kanununun 140, 141, 142 ve 163 üncü maddeleri,

d) 2908 sayýlý Dernekler Kanununun 5 inci maddesinin 7 ve 8 numaralý bentleri ile 6 ncý maddesinin 2 numaralý bendi,

e) 2932 sayýlý "Türkçeíden Baþka dillerle Yapýlacak Yayýnlar hakkýnda Kanun",

Yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

 

YÜRÜRLÜK

MADDE 24 -Bu Kanun yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

 

YÜRÜTME

MADDE 25 - Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

7 Gün 24 Saat Hosting 7g24s.com

7 Gün 24 Saat Hosting 7g24s.com